Geschiedenis

Laat de bal maar soezen,

en laat de rackets slaan,

want Max en de beiden poezen,

zijn de meesters van de baan,

zo gaan de rackets uit de hoezen,

Sphaerinda blijft bestaan!

MAX! ‘

Dit lied, het Sphaerinda lied, geeft wellicht dat de indruk dat Sphaerinda louter de tennissport beoefent. Dat is niet het geval. Naast de tennissport zijn de mannen van de Utrechtsche Studenten Sport Vereniging Sphaerinda zeer actief op het gebied van golf, voetbal, cricket en hockey.

Cricket is de eerste sport die in 1882 door enkele gymnasiasten in Utrecht beoefend werd. Zoals in meerdere geschiedenisboeken wordt geschreven, hadden deze jongens ‘hooren spreeken over de cricketsport en besloten zij deze zelf ook maar te gaan beoefenen.’ Maar daar bleef het niet bij. Deze gymnasiasten richtten, toen zij eenmaal student werden, de Utrechtsche Studenten Sport Vereniging Sphaerinda op. Deze werd op 9 oktober 1888 erkend door het Utrechtsch Studenten Corps, waar zij onderdeel van was geworden.

De belangstelling voor deze sport vereniging was groot en in 1898 waren hockey, voetbal en tennis al aan de vereniging toegevoegd. De laatste van deze drie, tennis, heeft Sphaerinda voor een groot gedeelte gemaakt van wat het nu is. Max Tieleman en de gebroeders Röell schitterden vanaf 1914 jarenlang over de Nederlandse tennisbanen namens Sphaerinda. Het heeft hen eeuwige roem opgeleverd in ons lied. Nu wordt in het lied de naam van Max duidelijk gebruikt maar de gebroeders Röell worden omschreven als ‘de poezen’. Deze naam hadden zij te danken aan het feit dat hun snorren een lengte hadden vergelijkbaar met die van een poes. Aangezien Sphaerinda tot de oprichters van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond behoort, was het niet verwonderlijk dat er, na al het tennisgeweld van Max en de beiden poezen, een tennistoernooi georganiseerd diende te worden. En zo werd in 1914 het ABCD- tennistoernooi geboren. Nu, vele edities later, is dit toernooi nog altijd een groot succes en trekt het tennissers vanuit alle hoeken van het land. Dit succes kan overigens voor een deel worden toegeschreven aan de heer D.A.S. Sjamsoedin, die met zijn onuitputtelijke energie en liefde voor het toernooi Sphaerinda naar een hoger niveau tilt. Het toernooi heeft tegenwoordig de naam Sphaerinda Open NRT** en bestaat uit een Open toernooi en een Nationaal Ranglijst toernooi. Het is het oudste tennistoernooi van Nederland.

Eind jaren vijftig werd de laatste sport toegevoegd aan ons repertoire: golf. Dankzij golfclub ‘de Pan’ kan Sphaerinda de leden van het Utrechtsch Studenten Corps de mogelijkheid geven om te spelen op een van de mooiste banen die ons land te bieden heeft. Sphaerinda is er echter niet alleen maar voor haar leden. Zo organiseren wij elk jaar de beruchte ‘Sphaerinda-Cup’, waar leden van Sphaerinda (USC) en van de Pan samen spelen. De interactie tussen de leden van de Pan en van Sphaerinda is uitermate gezellig gebleken, wat het toernooi elk jaar een groot succes maakt.

Vandaag de dag beoefenen de leden van Sphaerinda de hockeysport bij S.V. Kampong en bij SCHC, de voetbalsport bij V.V. Sterrenwijk, de cricketsport bij S.V. Kampong, de golfsport op U.G.C. ‘De Pan’ en de tennisspot op onze eigen tennisbanen gelegen aan de weg naar Rhijnauwen. Daarnaast organiseert Sphaerinda vele balsport gerelateerde activiteiten voor de leden van Sphaerinde en voor de leden van het Utrechtsch Studenen Corps. Voorbeelden hier van zijn de tennistoernooien voor Sphaerinda leden op onze eigen tennisbanen en het jaarlijks bezoek met honderden corpsleden aan een wedstrijd van FC-Utrecht.

Voor een uitgebreidere beschrijving van de activiteiten per sport van Sphaerinda en voor een overzicht van de teams van Sphaerinda, verwijs ik u naar de pagina’s van de sporten. Deze zijn te vinden in de balk bovenaan.

In het voorjaar en de zomer van 2022 is het 140 jaar bestaan, ofwel het 28e lustrum, van Sphaerinda groots gevierd met vele activiteiten. Voor meer informatie hierover verwijs ik u door naar het kopje lustrum.

Sphaerinda leeft. Zoals het dat al 140 jaar doet.

MAX!